Ударно начало на протеста. Стотици хора дойдоха още в 8 ч на

...
Ударно начало на протеста. Стотици хора дойдоха още в 8 ч на
Коментари Харесай

Протестът на живо: Десетки обгазени със сълзотворен газ. Много арестувани, линейки отведоха пострадали |

Ударно начало на митинга. Стотици хора дойдоха още в 8 ч на площада пред някогашния партиен дом, където през днешния ден се организира народен митинг за оставка на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Има няколко задържани след няколко опита за взлом и проби на полицейския кордон. Полицията употребява сълзотворен газ. Демонстранти замерят униформените с бутилки, храни, хвърлят бомбички. Има данни за откарани в болница протестиращи и служители на реда с травми.

ГЛЕДАЙТЕ 

Хронология на събитията

13:00

Напрежението спада - и измежду протестиращите, и измежду полицията.

12:35

Втора кола за спешна помощ откарва потърпевш от площада. Той е мощно обгазен и диша доста мъчно. По непотвърдена информация потърпевшият е кореспондент на Българска национална телевизия.



обобщава информацията за потърпевшите до този час:

Над 40 повиквания са получени до този миг на тел. 112 от региона на митинга на пл. " Независимост ". 21 коли за спешна помощ са ходили и са откарвали потърпевши. До тук има 16 приети в болница - служители на реда и протестиращи, като сега 7 коли за спешна помощ на площада не престават да преглеждат.

Трима обгазени служители на реда са прегледани в " Пирогов ". Те са отказали да останат на лекуване в болничното заведение.

Тримата са прегледани от токсиколог и очен доктор. Установено е, че са обгазени с пикантен спрей. Имат увреждания на горни дихателни пътища, кожа на лицето и ръцете, както и на роговицата и конюнктивата на очите.

През незабавното са минали още един мъж и една жена. Мъжът е бил с охлузни рана на главата, а дамата на лакътя. След инспекция и превръзка и двамата са освободени. Единият е здравно неосигурен.

12:30

По информация на Иван Калчев - Глиги, един от арестуваните протестиращи, към този час задържаните са 16. Те са във Второ РПУ. При тях има юрист. Информацията не е доказана от Министерство на вътрешните работи.



Полицаи мият шлемовете си от сълзотворния газ. На място има и лекари, които им промиват очите с разтвор.

12:25

До колата за спешна помощ е отец Дионисий.

" Убиват хора тук, споделя той, като представител на вярата първи би трябвало да договарям с полицията. "

12:20

Човекът в колата за спешна помощ е очевидно в тежко положение, свидетелстват очевидци.

На площада се чува мощен пукот.

Пускат доста сълзотворен газ.





12:10

Човек - евентуално примрял - лежи на земята пред Министерския съвет. Пристига кола за спешна помощ и го откарва на носилка. Хората в близост скандират " Убийци ".







12:08





12 ч

На място идват още полицейски елементи и пожарна.

Сблъсъци до стълбите на ъгъла с " Дондуков ".





11:55

Петима нови задържани с фланелки на " Възраждане ".



11:28

Още един задържан. Полицаите в близост приветстваха сцената.

По униформените полетя паве, само че не удари никого.

Не е явен точният брой на арестуваните. Те са най-малко 4-ма.

По непотвърдена информация арестувани са, Стефан Тодоров, Деан Илиев, Борислав Сандов.



11:27

Полицаи извеждат потърпевш собствен сътрудник. Вижда се, че ръкавът му е раздран и куца. Малко преди този момент на площада се чу гърмеж на бомбичка. Министерство на вътрешните работи заяви, че служител на реда е откаран в болница.

Полицията прикани в известие до медиите дамите и децата да минат на задна линия.





11:10

Полицаи с противогази на площада.

Архимандрит Дионисий - постоянен участник в митингите, е в ИСУЛ, съобщи кореспондент на OFFNews. Той е със затруднено дишане. Удрян е с щит от полицията - по думите му без да е провокирал това.

Има още един задържан. Той е влачен по паветата, предава различен наш кореспондент.



10:30

Депутати напущат постройката на новото национално заседание откъм улица " Московска ".





10:25

Полицията затвори всички улици с достъп до площада. Протестът е обкръжен от полиция.

До доскоро можеше да се влиза от улица " Славянска ", а към този час - единствено откъм хотел " Балкан " ( " Шератон " ).



10:10

Ръцете на един от задържаните са вързани с въжета.

Хвърчат бутилки с вода.

Бусът идва тъкмо до кордона, Симеон Ставрев надъхва протестиращите.

Бабикян от Отровното трио приканва, в случай че има лекари на площада, да оказват помощ на потърпевшите. Някои са съществено обгазени.

Лекар оказва помощ на потърпевши. жена поставя капки в очите на обгазени стачкуващи.



10:05

Напрежението продължава да се повишава. Протестиращи със спрейове пръскат служители на реда под шлемовете.

Има бус с колони доста покрай кордона, само че от вътрешната му страна. Антоанета Цонева и Симеон Ставрев се качиха на него, съобщи кореспондент на OFFNews.

На площада идват две коли за спешна помощ, чуват се сирени.

9:45

Нов взлом - от четири страни. Протестиращи бутат от една страна коли на жандармерията. Едната е на път да се обърне. Замерят с кофички кисело мляко. Нареждат на полицията да взема спрейове. Има доста обгазени хора. Сред тях е и Минеков. Демонстранти хвърлят бомбички и пиратки, вият сирени.

Напръскани  с пикантен спрей са и публицисти и фоторепортери. Сред тях е и Канна Рачева от Би Ти Ви.

Арестуваните са към този момент 4-ма.



9:42 ч

Част от митинга потегля към мястото на някогашния пантеон. Други са пред президентството, където няма нито един служител на реда.



9 ч

Протестиращи пред основния вход пробват да раздерат кордона. Напрежението се повишава.

9:02



9:05



. Недоволни от ръководството се пробват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до замяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има оцапан с кръв възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.

Какво се случи рано сутринта

Протестиращите към този момент се пробват да раздерат полицейския кордон. Охраняващите служители на реда към този момент отнесоха доста яйца и ябълки.

Вече има и задържан на митинга. В началото се чу, че това е юрист Николай Хаджигенов. Оказа се различен човек. Сложени са му белезници, откакто се качил върху полицейска кола, с каквито е барикадиран Народното събрание.

Събитието е проведено от Отровното трио като " Велико национално въстание " е Днес под наслов " Велико национално въстание ". Скандиранията са " Мафия " и " Оставка и затвор ".

От всички направления на площада прииждат протестиращи. На площада към този момент има хиляди хора. Идват и спомагателни полицейски сили, които се пробват да предотвратят щурма към партийния дом, в който ще заседават депутатите.

Минути след 9 часа пред централния вход на партийния дом се стигна до конфликти сред протестиращи и полицията. Недоволни от ръководството се пробват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до замяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има оцапан с кръв възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите  хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.



Десет минути преди 9 часа президентът Румен Радев отиде в Народното събрание. Протестиращите му направиха път и доста от тях скандираха името му.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР